Acasă Blog Stiri Cum construim un PC? Gamebox 2.1, de la prima piesă până la produsul final
Cum construim un PC? Gamebox 2.1, de la prima piesă până la produsul final

Cum construim un PC? Gamebox 2.1, de la prima piesă până la produsul final

În ultimul articol despre Gamebox, vă spuneam că voi face un ghid mai amănunțit despre construirea unui PC. Părerea noastră este că PC building-ul, deși nu este ceva simplu, este un domeniu foarte interesant, și cu cât știi mai multe despre asta, cu atât o să fie mai bine pentru toată lumea. Pentru tine, pentru că vei ști să îți construiești, upgradezi și diagnostichezi PC-ul, pentru industria hardware, pentru că oamenii informați fac alegeri mai bune, și în final și pentru noi, cei pasionați, pentru că avem o comunitate mai mare.

Așa că, spre deosebire de alți integratori, care țin ascuns ce se întâmplă în spate, în atelier, noi îți vom arăta în cele ce urmează, pas cu pas, cum construim un PC. Mai exact, un Gamebox 2.1. Dacă vrei să îți construiești un PC sau dacă vrei să afli cum asamblăm noi PC-urile, citește în continuare.

Cum asamblăm un Gamebox 2.1

Încep prin a detalia sistemul asamblat în acest articol. Configurația este una peste medie, cu cel mai puternic procesor de gaming de la AMD răcit de un sistem AIO (cu lichid), 32 GB de RAM DDR5, o placă video decentă de gaming, RTX4070, și o sursă de 750W, absolut suficienți pentru un sistem care nu depășește nici bătut 500W în full load.

Primul pas este să ne asigurăm că avem toate piesele și că acestea sunt în stare bună. Apoi, pregătim carcasa lui Gamebox 2.1, carcasă care, după cum poate știți, e ceva mai specială. Pe lângă că are un format inverted, adică placa de bază e rotită cu 180 de grade și geamul lateral este pe partea dreaptă, carcasa Seasonic SYNCRO Q7 vine cu un distribution plate, adică o piesă ce se montează pe spatele carcasei și distribuie curentul electric în zonele în care acesta este necesar. Astfel, în combinație cu o sursă Seasonic compatibilă, numărul de cabluri este redus drastic, practic fiecare piesă având o mufă în apropierea ei.

Știam de la început că această carcasă va fi controversată. Dar asta îi dă și personalitate lui Gamebox 2.1, faptul că e făcut „pe dos” față de alte PC-uri, fără ca asta să îi afecteze performanțele, ba chiar având o rezistență structurală mult mai mare ca a altor PC-uri asamblate în carcase tradiționale. Grosimea apreciabilă a aluminiului din care e făcută carcasa Q7 o face aproape imposibil de îndoit, chiar și de către Fan Curier – apropo, colaborăm de două luni deja cu Sameday și avem ZERO PC-uri lovite pe transport – no comment.

Carcasa lui Gamebox 2.1 vine în cu un canal de cabluri montat în locul acestui distribution plate, deci noi trebuie să înlocuim piesa de plastic cu cea ambalată separat. Scoatem cablurile carcasei din acest canal de cablu și, câteva șuruburi mai târziu, distribution plate-ul este la locul lui iar carcasa este pregătită să primească piesele. Așa că să trecem la placa de bază.

Placa de bază folosită la acest Gamebox 2.1 în particular, este Gigabyte B650M Aorus Elite AX. De obicei, folosim modelul B650 Gaming X AX, în funcție de stocuri și configurație, dar la sistemul din acest video am mers pe varianta asta, un pic mai scumpă, pentru a nu întârzia prea mult livrarea. Ambele plăci vin cu radiatoare mari pentru SSD și VRM-uri, cu un etaj de alimentare solid și cu conectivitate Wi-Fi. În continuare, montăm SSD-ul, în acest caz un Samsung 970 EVO Plus de 2 TB.

Din experiența noastră, aceste SSD-uri sunt extrem de fiabile și rapide, diferența în viața reală între un 970 Evo Plus și un 980 Pro (care în teorie are viteze duble de transfer) este de maxim două-trei secunde la o sarcină susținută de 30 de secunde. Insesizabil, deci. Foarte important, dacă montezi SSD-ul sub un radiator al plăcii de bază, nu uita să dezlipești folia protectoare de pe banda termică atașată radiatorului. Dacă o lași acolo, riști ca SSD-ul să se supraîncălzească și să îi scadă drastic viteza în sarcini susținute.

Următorul este „la piece de resistance”, procesorul, în acest caz cel mai performant procesor de gaming existent la ora actuală: Ryzen 7 7800X3D. Pentru Gamebox 2.1 Red, ai de ales între Ryzen 5 7600 (un procesor deja foarte bun în gaming), Ryzen 7 7700X (un octacore versatil) sau acest campion care beneficiază de tehnologia 3D Cache de la AMD. Pentru varianta Blue a lui Gamebox 2.1, poți alege între un Intel i5 13500 și un i7 13700k, procesor care face și el o figură foarte bună în jocuri.

Procesorul se poziționează respectând semnele de pe placă și de pe CPU, mai exact triunghiul dintr-un colț al procesorului să se alinieze cu triunghiul de pe placă. Mare atenție la pinii de pe placă, sunt extrem de sensibili, iar dacă îndoi și un singur pin riști să nu mai pornească sistemul. Desfă deci sistemul de prindere, împingând de pârghia de lângă socket și apoi ridicând-o. Plasează apoi procesorul cu atenție în slot, asigură-te că e la locul lui și apoi închide sistemul de prindere. Nu-ți face griji cu privire la căpăcelul de plastic de pe sistemul de fixare. Acesta protejează socketul în lipsa unui CPU și va sări în momentul în care pui procesorul și închizi capacul de fixare.

Este rândul memoriei. Recomandarea noastră pentru platformele noi ce conțin memorie DDR5 este să te ferești ca de dracu de kiturile de patru plăcuțe, în special cele de 4×32 GB. Din experiența noastră, atât cu procesoare din seria 13 de la Intel cât și cu procesoare din seria 7000 de la AMD, kiturile de patru plăcuțe sunt instabile și nu ajung nici moarte la frecvențele XMP (de care voi vorbi ]ntr-un articol separat, deci nu-ți face griji dacă nu știi ce este XMP).

Plăcuțele de memorie se instalează în sloturile 2 și 4 (numărând de la procesor), ținând cont de orientarea acestora (limba de pe slot trebuie să corespundă cu poziția găurii de pe memorie). Trebuie să auzi un clic la ambele capete, semn că ai introdus până la capăt memoria și sistemul de fixare este în poziția corectă. Odată ce ai finalizat acest pas, poți pune placa de bază deoparte și să iei din nou carcasa.

În continuare, pentru Gamebox 2.1, va trebui să dăm două ventilatoare la o parte pentru a monta coolerul procesorului. În afară de variantele cu i5 13500 și Ryzen 5 7600, la toate Gamebox 2.1 folosim o răcire AIO de 240mm. Pentru cei ce nu știu ce înseamnă asta, folosim o răcire pe lichid cu lungimea radiatorului de 240 mm. Un astfel de cooler este potrivit pentru o gamă largă de procesoare, mai puțin cele foarte high-end, cum ar fi i9 13900k sau Ryzen 9 7950X.

Și dacă te temi de răcirea pe lichid, pentru că ai auzit diverse povești cu sisteme de răcire din care curge lichidul sau care cedează din cauza depunerilor, pot să îți spun că aici vorbim de un sistem AIO, all in one, nu custom, adică toate componentele sistemului vin preasamblate, sigilate din fabrică și testate la scurgeri. Spre deosebire de sistemele custom de răcire cu lichid, cele AIO sunt semnificativ mai ușor de utilizat, sunt etanșe – deci nu există depuneri decât în cazul unor defecte de fabricație – și nu au cum să curgă.

Ca urmare a testelor făcute în diverse configurații de Gamebox, am constatat că o configurație push-pull, adică cu două ventilatoare în fața radiatorului și două după, oferă cea mai bună răcire pentru procesor, iar testele de zgomot au arătat că așezarea cea mai silențioasă este cu ventilatoarele carcasei în spatele radiatorului și cele care vin cu coolerul, în față. Montăm deci radiatorul de la cooler și ventilatoarele și dăm pompa la o parte cu grijă. Poziționarea radiatorului pe fața carcasei este un rezultat  specificului acestei carcase. O amplasare pe tavan nu ar fi fost posibilă, datorită prezenței plăcii video.

Acum este timpul să punem placa de bază în carcasa lui Gamebox 2.1. Ne asigurăm că distanțierele care sunt puse pe carcasă corespund cu găurile de pe placă (mare atenție dacă ai placă de bază micro ATX, cele mai multe carcase vin by default cu distanțierele montate pentru plăci de bază ATX). De asemenea, ne asigurăm că nu hârjâim fundul plăcii de bază de distanțiere, am văzut multe plăci de bază distruse din acest motiv.

Urmează montarea sistemului de prindere a coolerului pe placa de bază, apoi aplicarea coolerului pe procesor (după scoaterea protecției de plastic de pe talpă). Mare atenție la poziționarea furtunelor (să nu se gâtuiască) și la poziția pompei (care trebuie să fie mai jos decât cel mai înalt punct al radiatorului). Coolerele vin cu pastă preaplicată, și ca să răspund la o întrebare venită de la voi, da, pasta cu care vin coolerele pe care le folosim este foarte ok. Există și paste mai bune, dar sunt mult mai scumpe iar diferențele de temperatură sunt de 1-2 grade. Pentru cei care se pricep, pasta preaplicată este la nivelul unui MX4 de la Arctic, una dintre cele mai bune. Ba mai mult, pentru coolerele pe aer de la Arctic, pasta chiar este din seria MX.

Dacă coolerul tău a mai fost utilizat și/sau nu vine cu pastă preaplicată, va trebui să cumperi tu una. Eu recomand pastă Arctic din seria MX, în special MX4, pentru ușurința în utilizare. Există foarte multe tutoriale despre cum să aplici pasta pe procesor, eu personal folosesc metoda X, adică desenez un X pe procesor cu pastă. Nu trebuie aplicată prea multă, în general echivalentul unui bob de mazăre este arhisuficient.

Se pune, în continuare, talpa coolerului pe procesor. Piulițele de la cooler se strâng până la capăt, dar gradual, într-un model diagonal, astfel încât să distribuim presiunea uniform. Strângem un pic o piuliță, apoi ne mutăm în diagonală și strângem piulița la fel de mult și tot așa până toate patru piulițele sunt strânse până la capăt. Deja PC-ul începe să prindă formă!

Următoarea etapă este să conectăm firele la distribution plate. În cazul vostru, dacă nu aveți o astfel de carcasă și aveți o sursă modulară, recomandarea mea este să faceți la fel: scoateți cablurile din sursă, conectați-le la placa de bază, faceți traseul până la sursă și abia apoi conectați-le la ea. În felul ăsta vă scutiți o grămadă de timp.

În sfârșit, ne ocupăm de placa video. În funcție de modelul plăcii de bază, al plăcii video și al carcasei, e posibil să trebuiască să montați, înainte de toate, un bracket care va fi folosit pentru susținerea plăcii video. Acest bracket e întâlnit în special la plăci mari, de genul RTX4080, RTX4090. În cazul de față, sistemul conține un NVIDIA RTX 4070, placa video „standard” la Gamebox 2.1, care nu are un astfel de bracket. Vă reamintesc că puteți alege între 4070, 4070Ti și 4080, iar în acest ultim caz, primiți automat și upgrade la sursă de la una de 750W la una de 850W.

Pentru a putea introduce placa video în Gamebox 2.1, trebuie mai întâi să înlăturăm plăcuțele I/O de pe spatele carcasei. În funcție de grosimea plăcii, la sistemul tău va trebui să înlături două sau chiar trei astfel de plăcuțe. De asemenea, de notat faptul că la unele carcase mai ieftine, plăcuțele I/O se desfac o singură dată, nemaiputând fi puse la loc ulterior. Nu e cazul pentru carcasa Seasonic în care am ales să găzduim componentele lui Gamebox 2.1, carcasă care are șuruburi individuale la fiecare plăcuță I/O.

Introducem apoi placa video în slotul PCI Express. Placa trebuie aliniată cu slotul și apoi împinsă până se aude un clic (slotul PCIE are un sistem de blocare pentru a împiedica ieșirea plăcii video din slot în timpul transportului). Se fixează apoi de carcasă cu ajutorul șuruburilor, apoi se conectează cablul de alimentare. Atenție, în cazul plăcilor cu alimentare de 16 pini, cablul respectiv se montează ultimul, după ce PC-ul este în întregime asamblat, pentru că mufa este foarte sensibilă și se poate rupe.

În cazul de față însă, vorbim de un cablu de alimentare PCIE cu 8 pini, mult mai robust. După fixarea plăcii, putem să conectăm liniștiți cablul la distribution plate, moment în care ne apucăm și de cable management. Urmează sursa, un Seasonic de 750W cu certificare 80+ Gold. Pentru cine nu știe, această certificare ne dă informații despre eficiența sursei (peste 80% în toate cazurile). Această eficiență, la rândul ei, ne dă informații despre calitatea sursei, consum și temperaturi. O sursă de 750W cu certificare 80+ Gold are o eficiență de minim 92% la o încărcare de 375W (50% din puterea maximă), deci de la priză, sistemul va trage aproximativ 415W, diferența fiind disipată sub formă de căldură, în cea mai mare parte.

Montăm apoi două barete LED (pe care le punem sus și jos). Urmează conectarea cablurilor sursei și cable managementul, care înseamnă aranjarea cablurilor în mănunchiuri și fixarea lor pe carcasă într-un mod cât mai discret și neintruziv. Această operațiune durează destul de mult, chiar și 30 minute. O parte din ventilatoare se montează pe placa de bază, altele pe distribution plate, ca să poată fi controlate ulterior separat sau împreună, în funcție de necesități.

Pare destul de simplu, nu-i așa? Pare, dar asta e doar jumătate din proces. Cealaltă jumătate, de care mă voi ocupa într-un articol viitor, se referă la configurarea și testarea sistemului. Până atunci, să vă zic în treacăt despre ce e de verificat după montaj.

Reguli de montaj

Sunt destul de multe reguli de respectat când vine vorba de asamblat sistemul. Prima și cea mai importantă este să te asiguri dinainte că piesele sunt compatibile între ele și cu carcasa. Nu e nimic mai frustrant decât să ajungi la jumătatea build-ului și să realizezi că coolerul ales sau chiar placa video nu intră în carcasă. Sau și mai enervant, furtunele coolerului tău AIO nu sunt suficient de lungi. Citește cu atenție specificațiile legate de dimensiuni și alege piese compatibile atât cu platforma (de exemplu AM5 cu DDR5), cât și cu carcasa. O carcasă microATX nu va putea găzdui plăci de bază ATX, iar plăcile video high-end au ajuns să fie așa lungi, încât anumite carcase pur și simplu devin neîncăpătoare.

Apoi, verifică să ajungă cablurile de la sursă și cele de pe carcasă până la mufele corespunzătoare de pe placa de bază. Sigur, există prelungitoare, dar costă și îți întârzie build-ul. După ce te-ai asigurat că piesele sunt compatibile între ele și cu carcasa, gândește-te cum o să fie fluxul curenților de aer prin carcasă. Airflow-ul este adesea neglijat și este un aspect foarte important pentru sănătatea pe termen lung a sistemului.

Ca regulă, trebuie să ai presiune neutră sau ușor pozitivă în interiorul carcasei. Ce înseamnă asta? Să ai la fel de mult, sau în cel mai rău caz mai mult aer împins în carcasă decât cel evacuat – deci mai multe ventilatoare care bagă aer decât cele care scot, simplist vorbind. Dacă presiunea este pozitivă, aerul va fi tras doar pe unde decizi tu (deci prin față, de exemplu, unde există filtre de praf) și nu vei avea un PC murdar în interior prea curând. Dacă însă sunt mai multe ventilatoare care scot aerul, nu poți controla pe unde este tras aerul în carcasă, deci riști să îți umpli PC-ul de praf.

În cazul lui Gamebox 2.1, presiunea este pozitivă, pentru că avem trei ventilatoare care bagă aer prin față și unul care evacuează în spate. Pentru a compensa diferența de număr de ventilatoare, cele de pe față sunt setate de noi la o viteză mai mică decât cel de pe spate.

Și ultima regulă, nu porni sistemul până nu ai verificat tot ce ai făcut: coolerul procesorului să fie bine așezat pe acesta; ventilatorul coolerului să fie conectat la mufa de ventilator CPU_FAN iar pompa, după caz, la mufa CPU_OPT(ional); toate piesele să fie bine înfipte în sloturile lor; toate ventilatoarele să se poată roti liber, să nu existe obstacole cum ar fi cabluri care să lovească vreo pală; toate cablurile să fie conectate la placa de bază și la GPU

În loc de încheiere

După cum vedeți, procesul de asamblare este destul de migălos, mai ales dacă vrei să nu revii de mai multe ori asupra construcției ca să corectezi mici imperfecțiuni. Nu este rocket science, dar nici ceva trivial. Și deși am încercat să simplific pe alocuri procedurile, e bine ca la primul PC pe care îl asamblezi singur(ă) să ai lângă tine pe cineva care să te ajute.

Între timp, dacă nu vrei sau nu ai timp să te complici cu montatul, testatul și configuratul sistemului, poți să iei un sistem „la cheie”, sau cum i se mai zice, un pre-built. Poți să îl iei de la orice magazin de PC-uri sau poți să îl iei de la noi, de pe zona.store. Avem trei tipuri mari și late – un PC pentru bugete medii, Gamebox 1.1, o linie de PCuri high-end, acest Gamebox 2.1, în variantă Red (cu procesor AMD) sau Blue (cu procesor Intel) și, pentru cei mai pretențioși, avem și Gamebox Custom, o linie de PC-uri care sunt configurate individual, în funcție de nevoile și bugetul clientului. Bașca poți să colorezi carcasa la Custom în absolut orice culoare îți dorește inima.

Să-ți vând un pont: dacă vrei un Gamebox, dar vrei ușoare modificări la el – de genul o placă video AMD sau un cooler mai cu moț, pune-ne o întrebare cu ajutorul formularului de contact. E posibil să putem să te ajutăm chiar și în cazul Gamebox 1.1 sau 2.1, care teoretic au configurații fixe.

Din când în când avem și ediții speciale, cum ar fi Gamebox Anniversary, făcut pentru a celebra cei 300.000 abonați pe YouTube la canalul Zona. Iar dacă vacanțele ți-au zdruncinat temporar bugetul dar îți dorești un Gamebox, poți alege plata în 6-24 rate prin TBI Bank, direct de pe site. Ai nevoie doar de buletin, treci printr-o verificare și în mai puțin de 24h, dacă totul merge bine, ți se aprobă creditul cu dobândă și comision zero.

 

Articol Preluat: ZonaIT

Abonează-te la Newsletter